Ultrahang diagnosztika

Az ultrahang-vizsgálat teljesen fájdalom- és kockázatmentes eljárás, amely nagyon pontos információt ad, és amely annyiszor ismételhető, ahányszor csak szükséges.

A zselés anyaggal bekent vizsgálófejet a vizsgálandó szerv fölé illesztik, miközben a fej ultrahangokat bocsát ki és a szervek által visszavert hangokat felfogja. Ezeket a hangokat végül egy számítógép alakítja látható képpé.

Hasi, kismedencei szervek ultrahang vizsgálata

Az ultrahangot általában a hasi-, illetve kismedencei szervek vizsgálatára használják, jól megítélhető segítségével a vese, a máj, a lép, a hasnyálmirigy, a nagyobb erek, az epehólyag, és az esetlegesen megnagyobbodott nyirokcsomók.

A vizsgálat során kimutathatók daganatok, ciszták, fejlődési rendellenességek, epe- és vesekövek, valamint az általuk okozott elzáródás. 

Az egyetlen apró kellemetlenség lehet, hogy a hasi ultrahangra éhgyomorral és lehetőleg telt hólyaggal kell érkezni, ezen kívül semmiféle negatívuma nincs a módszernek.

Kapcsolatfelvétel

Here ultrahang vizsgálata

A here ultrahang vizsgálata során a hereállományt és a herezacskót vizsgáljuk, kimutatható azok gyulladásai, daganatai, vérellátási zavarai.

A mellékherék vizsgálata során elváltozások, ciszták és gyulladások diagnosztizálása történik.

A herezacskók tartalmának ellenőrzésekor folyadékgyülem, heresérv, daganat, visszértágulat mutatható ki.

Kapcsolatfelvétel

Lágyrész ultrahang vizsgálata

A végtagok valamint a törzs bőrében, illetve az alatta elhelyezkedő kötőszövetekben (zsírszövet, izomszövet, inak, és ízületi szalagok) valamint a hajlatokban helyet foglaló nyirokrendszerben (hónalj és lágyék) előfordulhatnak kóros állapotok.

Ezen kóros állapotok általánosságban - túlnyomó többségükben - a bőr alatti zsírszövetekből vagy a fent felsorolt kötőszövetek valamelyikéből kiinduló jó vagy rosszindulatú daganat lehet, amelyek túlnyomó többsége egyszerű tapintással is észlelhető. 

Az ultrahang vizsgálat fel tudja mérni az elváltozás nagyságát, közelítő szöveti szerkezetét, a kiinduló kötőszövet valószínű fajtáját, és egyben lehetőséget ad arra is, hogy a bőrön át végzett vékonytűvel vett szöveti mintát végezzünk a pontos diagnózis felállítása érdekében. A hónalji és a lágyékhajlati nyirokcsomók vizsgálatával azok mérete és esetleges kóros állapota vizsgálható.

A lágyrészek ultrahang vizsgálata nem rutin - szerű, kóros tapintási lelet esetén minta vétellel egybekötött vizsgálatát első vizsgálatként, alapvizsgálatként javasoljuk.

Kapcsolatfelvétel

Végtagi erek color-duplex ultrahang vizsgálata

Az érrendszer két leggyakoribb betegsége az artériás érelmeszesedés és a vénás trombózis, amelyek az adott érszakasz szűkületével és esetleges elzáródásával járnak.

A színes duplex ultrahang vizsgálat során minimális érfal vastagodás, vagy igen kis meszesedés már kimutatható, pontosan megállapítható a szűkület helye, kiterjedése és százalékos mértéke is. Dokumentálható a véráramlás jellegének, sebességének eltérései, súlyos esetben az áramlás teljes hiánya is.  Más esetekben az artéria kóros tágulata (aneurysma), sérülés vagy beavatkozást követően kialakult vérömleny is jól ellenőrizhető.

A színes duplex Doppler vizsgálatnak nagy jelentősége van a trombózis kimutatásában a vénás szakaszon, valamint a vénabillentyű-elégtelenség, trombózis utáni elváltozások, visszértágulatok, visszerek gyulladásos folyamatainak diagnosztizálásában.

Kapcsolatfelvétel

Pajzsmirigy ultrahang

A vizsgálat során képet alkotunk a pajzsmirigy egészének állapotáról: a mirigyállomány nagyságáról, felépítéséről (homogén, vagy göbös jellegéről), esetleges gyulladás fennállásáról.

Információt kapunk a tapintással nem észlelhető, körülhatárolt területek természetéről, folyadék tartalmú (cysta), vagy szöveti szaporulatokról. A környező nyaki lágyrészek, nyirokcsomók, nyálmirigyek és a nyaki nagy erek eltérései is megítélhetők.

A vizsgálat előkészületet nem igényel és fájdalommentes.

Kapcsolatfelvétel