Kardiológiai szakrendelések

A kardiológia a belgyógyászat egyik ága, mely a szív és az erek betegségeivel foglalkozó tudományág. A kardiológus szakorvos  a szív vele született és szerzett megbetegedéseire koncentrál.

A szív- és érrendszeri, ill. kardiovaszkuláris megbetegedések fogalma tartalmazza többek között a magas vérnyomás, az agyi érkatasztrófa, a perifériás artériaelzáródás betegségeket is. A szívbetegek gyakran a betegség egészen késői szakáig tünetmentesek, amikor is katasztrofális esemény következhet be. A kardiológiai betegségek nagy része szívizomelhalás, ritmuszavar vagy a szív csökkent pumpafunkciója miatt lép fel.

Mikor érdemes hozzánk fordulnia?

A betegeknél felléphetnek specifikus vagy aspecifikus tünetek (fáradtság, fáradékonyság, anorexia - étvágytalanság). Specifikusan két fő tünet szokott jelentkezni, egyrészt a szív eredetű fájdalom (angina pectoris), másrészt a légszomj, nehézlégzés (dyspnoe), ezeken kívül még gyakori a szív megbetegedése miatt kialakuló agyi vérellátási zavar miatt fellépő időleges eszméletvesztés (syncope cardialis), valamint az az érzés amikor a beteg érzi saját szívének a dobogását (palpitatio).

A betegek bőrén, nyálkahátyáján, körmein szederjesség (kékes elszineződés) figyelhető meg, ami legjobban az ajkakon és a nyelven látható. A szem szaruhártyáján idő előtti ív figyelhető meg, mely párosulhat koleszterin- és zsirlerakódásból álló sárga csomókkal a bőrben vagy a bőrön.

A szívelégtelenségben szenvedő betegeknél, a bőr ujjal való megnyomását (főleg a lábszár alsó részén) követően néhány percen át megmaradhat a bőrben az ujjbegy lenyomata (ujjbegynyomatot tartó ödéma).

Kardiológiai szakrendelés

Szív és érrendszeri betegségek diagnosztikája és kezelése, gondozása.

A Kardiológiai szakrendeléshez kapcsolódó szűrések:

 • Magasvérnyomás betegség (hypertonia) szűrése és kezelése
 • Koszorúér betegség szűrése
 • Mellkasi fájdalom, ritmuszavarok kivizsgálása
 • Billentyűelégtelenség kivizsgálása

A kardiológus szakorvos az első vizit során minden esetben személyre szabott kivizsgálási tervet készít.

Vizsgálatok:

 • 12 elvezetéses nyugalmi EKG
 • terheléses EKG
 • nyugalmi szívultrahang
 • 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM)
 • 24 órás EKG monitorozás (Holter)
 • carotis doppler
 • labor vizsgálatok
 • genetikai teszt: trombózis hajlam szűrése
Kapcsolatfelvétel

Kardiológiai rehabilitáció

Ha ön szívinfarktussal, vagy fenyegető szívinfarktussal került kórházba, ahol a legmodernebb eszközökkel, orvosi technikák alkalmazásával sikerült a betegség első, legsúlyosabb, sokszor közvetlen életveszélyt jelentő szakaszán túljutnia.

Ezen ellátásnak köszönhetően megteremtődött annak a lehetősége, hogy a jövőben a koszorúér betegség tünetei nélkül, vagy a lehető legkevesebb tünettel élhessen.

A korai elbocsátás azonban nem jelenti a kezelés végét. Tekintve, hogy a betegség hátterében az érelmeszesedés áll, – amely jelenleg még nem gyógyítható, nincsenek olyan gyógyszerek, amelyek képesek lennének a mészlerakodásokat eltüntetni az érpályából – minden további törekvésünk arra irányul, hogy a betegség előrehaladását meggátoljuk, ill. hogy megakadályozzuk egy újabb infarktus bekövetkeztét.

Ebben segítenek a javasolt gyógyszerek, de ezen túl szükséges, hogy sok szempontból megváltozzon az élete. A javasolt rehabilitációs program ezen az úton igyekszik Önt támogatni.

Magyarországon jelenleg rehabilitációs kezelés csak fekvőbetegek részére finanszírozott, államilag támogatott járóbeteg kardiovaszkuláris rehabilitációs program nincs. A MediMOM Egészségközpont komplex járóbeteg rehabilitációs programot kínál térítés ellenében.

A program szakmai színvonalát a Kardiológiai Központ biztosítja orvosok, gyógytornászok, mentálhigénés, dietetikus szakemberek delegálásával.

Mit kínál ez a rehabilitációs lehetőség?

Egy komplex rehabilitációs „csomagot”: közvetlenül a kórházi bennfekvés után, gyógytornász által vezetett – az Ön szívének aktuális állapotához tervezett – edzést négy hétig, majd ismételt terhelés után javaslatot kap a további biztonságos mozgási lehetőségekről.

Igény szerint:

 • rendszeres edzést  gyógytornász vezetésével
 • mentálhigénés szakember segítségét a lelki problémák megoldásában
 • dietetikus szakember étkezési tanácsait a fogyásra, ill. az egészséges étkezésre vonatkozóan
Kapcsolatfelvétel

Szívultrahang vizsgálat

A szív állapotáról ma már ultrahang vizsgálat nélkül nem lehet pontos véleményt alkotni.

A szív ultrahang vizsgálatával tájékoztatást kapunk a szív alakjáról, nagyságáról, illetve megfigyelhetjük a szív mozgását.

Teljes körű vizsgálat

Minden szívüreg méretét mm pontossággal meg lehet mérni, valamint a kamrafal vastagságáról is pontos adatokat kapunk.

Ha a koronária artériákon jelentős szűkület van, vagy szívizom infarktusa volt a betegnek, akkor ezen a területen falmozgás-zavar látszik.

A vizsgálat veszélytelen és fájdalomentes.

Kapcsolatfelvétel